Project Play Plastic
Project Play Plastic

Project Play plastic is een kunstenaarscollectief die inspeelt op actuele thema’s als milieu en duurzaamheid.
We ambiëren bewustwording en stimuleren om eigenwijs en creatief te
experimenteren en recycleren.
We buigen de ergernis om en maken collectief duurzame producten die van nut kunnen zijn.
We creëren een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, scholieren en lokale ondernemers, waar nieuwe producten met plasticafval worden gemaakt.
We zien afval als grondstof om iets nieuw te creëren. Met de eenvoudige shredder- en extrusie apparaten kunnen op ambachtelijke wijze producten worden gemaakt.
Met ons transparante recycle lab transformeren wij lokaal plastic afval naar nieuwe, bruikbare producten op een sociale manier.

 

We komen op bezoek en ontwikkelen een pop-up buurt lab voor sociale en circulaire innovatie. Hier lever jij je schoon “niet recyclebaar” plastic afval in waar het wordt gesorteerd en geupcycled.

In veel gemeenten wordt al plastic ingezameld via het PMD-systeem en verder verwerkt. Vanuit dit perspectief lijkt ons project overbodig,
maar wij zien dat duidelijk anders.
Veelal wordt plastic gezien als afval, landfill of als grondstof voor de verbrandingsoven. Daarmee wordt tekort gedaan aan de waarde van dit product. Wij zien dit afval als een halfproduct, als grondstof, waar je nog
veel meer mee kunt doen. We brengen een extra stap, een extra schakel in het totale proces. Door het als een halfproduct te zien, brengen we nieuwe mogelijkheden aan het licht.
Ons labo heeft verschillende mobiele machines. Hierbij kan het gehele recycleproces van afval naar product gevolgd worden. Na het sorteren, versnipperen wij het bruikbaar plastic en versmelten ze tot een (eventueel verkoopbaar) product.
Samen met een team van kunstenaars en sociale ondernemers ontwikkelen wij voor scholen, bedrijven en organisaties story-driven producten gemaakt van (eigen) plastic afval.
Op deze manier maken we afval scheiden leuker en zorgen we ervoor dat waardevolle herbruikbare grondstoffen niet verloren gaan.
Naast bewustwording willen wij bewoners / scholen / bedrijven / gemeenten / overheidsdiensten inspireren.
We organiseren workshops,
inspiratiesessies en buitenactiviteiten voor jong en oud.
Denk aan knutselen met kunstof, ontwerpen van mallen, excursies en lezingen.
Dit is een project voor bewoners door bewoners om de leefbaarheid in de omgeving en de sociale samenhang te versterken.
We gaan bruggen bouwen met lokale ondernemingen. We geven winkels, restaurants en bedrijven de kans om hun ‘plastic’ steentje bij te dragen.
Al het plastic dat we samen verzamelen zullen wij verwerken in het Project Play Plastic buurt lab.
Om zodoende bedrijven en ondernemingen uit te dagen om samen ver- nieuwende processen en producten te ontwikkelen, die een bijdrage leveren aan de circulaire economie.

 

We beginnen het project met een interactieve introductie, waarin we de deelnemers onderdompelen in de wondere wereld van kunst, plastic, wetenschap én avontuur.
We behandelen vragen als: Wat is plastic? Wat zijn de voor en nadelen en kunststof? Wat is de relatie tot kunst?
We filosoferen over de toekomst en leren over hergebruiken/ recycleren/ up-cycling. In deze kennismaking brengen we het hoofd op hol, stimuleren we om meer te dromen en activeren we om aan de slag te gaan.

We vragen de deelnemers om vanaf het begin plastic afval te gaan verzamelen waar geen statiegeld op zit.
Vraag aan familie, vrienden, buren, verenigingen en bedrijven om actief mee te helpen.
Al gauw zal je aan een prachtcollectie werkmateriaal komen.

WE DOEN PROJECTEN OP MAAT EN OP NIVEAU.

 

Project Play plastic is een samenwerking tussen
Stichting Zesde Kolonne (conceptontwikkeling-projectleiding),
Oeverloos Creative Development (educatie- productieleiding),
Artgenerator (beeldende kunst educatie)

Meer informatie: ppp@kolonne.nl